Stora Enso päätti miljardi-investoinnista Ouluun

Stora Enso on päättänyt investoida noin miljardi euroa Oulun PK6:n muuntamiseen suuren mittaluokan kuluttajakartonkilinjaksi. Investointi tukee konsernin uusiutuvien pakkausten kasvustrategiaa lisäämällä kapasiteettia kasvavissa pakkaussegmenteissä. Tuotannon muunnetulla koneella arvioidaan käynnistyvän vuoden 2025 alkupuolella.

PK6-linja muunnetaan moderniksi ja joustavasti kuluttajakartonkia tuottavaksi linjaksi. Linjan vuosituotantokapasiteetti tulee olemaan 750 000 tonnia. Kokonaisuudessaan Oulun tehtaan vuosituotantokapasiteetti nousee 1,35 miljoonaan tonniin, mikä tarkoittaa, että Oulusta tulee divisioonan tehtaista vuosituotantokapasiteetiltaan suurin.

Investointi on iso Euroopan markkinoilla ja tekee Oulun yksiköstä suuren mittaluokan tehtaan, joka parantaa sekä kuluttajakartonkien että aaltopahvin raaka-aineen eli kraftlinerien kannattavuutta ja kilpailukykyä. Muunnettu linja tulee olemaan Euroopan kustannuskilpailukykyisin taivekartonkikone.

Investointi tuo Oulun tehtaalle noin 300 uutta työpaikkaa. Luvussa on mukana tuotanto, kunnossapito sekä muut toiminnot ja toimijat kuten puunhankinta, tehdasmyynti, divisioonan toiminnot ja Herman Andersson Oy:n terminaali-ja satamatoiminnot.

Investointi luo lisäksi epäsuorasti työmahdollisuuksia noin 1 500 henkilölle Stora Enson ulkopuolella.

Tuotteita elintarvike- ja juomapakkauksiin

Kartonkien loppukäyttökohteita ovat elintarvike- ja juomapakkaukset erityisesti pakaste- ja kylmätuotteille sekä kuivatuote- ja pikaruokapakkaukset. Kohdemarkkinoita ovat pääasiassa Eurooppa ja Pohjois-Amerikka.

Tuotteiden hiilijalanjälki pienenee edelleen

Investointi tukee Stora Enson vastuullisuussitoumuksia. Se edistää kiertotaloutta lisäämällä  tuotevalikoiman kierrätettävyyttä. Oulun tehtaan tuotteet valmistetaan jatkossakin täysin ensikuidusta. Elinkaarensa lopussa ne kierrätetään ja niistä tehdään uusia tuotteita.

Tehtaan fossiiliset kasvihuonekaasut pysyvät alhaisella tasolla, sillä Oulun tehtaan ensimmäinen muunnos vuonna 2021 vähensi kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosentilla. Tuotantomäärän kasvaessa ja biopolttoainetta hyödyntämällä tuotteiden hiilijalanjälki pienenee tämän projektin myötä.

Projekti alkaa heti

O750-projekti alkaa välittömästi. Projektin alkaminen näkyy myös useille oululaisille, sillä myönteisen investointipäätöksen jälkeen työt käynnistynevät myös Poikkimaantiellä moottoritien ja sataman välillä, tietä levennettäessä 4-kaistaiseksi.

Takaisin